Helig AndeLivsberättelserMirakel och helandeÖvriga vittnesbörd

Kraften i namnet Jesus – Del 1

Mycket fantastiskt har hänt trots vår svaghet och litenhet.


För att lyssna, klicka här.

Du kanske undrar: ”Hur kan ni hålla på år ut och år in med era möten, böner och sånger? Är det inte tråkigt? Händer det något? Får ni svar på era böner någon gång?”

Jo, lyssna! Mycket fantastiskt har hänt trots vår svaghet och litenhet.

Visst händer det att vi får vänta på bönesvar och ibland blir vi otåliga och saknar svar på våra frågor. I Nya Testamentet står det i boken Apostlagärningarnas tredje och fjärde kapitel, om en förlamad man som blev helad. Människorna blev förvånade och det blev stor uppståndelse i Jerusalem för man kände till mannen. Så frågade man genom vilken kraft eller i vilket namn man hade gjort detta. Lärjungen Petrus svarade:

”Han står frisk framför er i kraft av Jesu Kristi nasaréns namn” (Apg 4:10).

De förbjöd lärjungarna att tala något mer i det namnet. Lärjungarna bad:

”Hjälp dina tjänare att frimodigt förkunna ditt ord, genom att du räcker ut din hand och låter helande, tecken och under ske genom din helige tjänare Jesu namn.” (Apg 4:29-30).

Lärjungarna gav sig inte utan fortsatte att berätta om Jesus och be för sjuka. Det finns kraft i namnet Jesus!

Dödssjuk mamma blev frisk

För ett par år sedan fick jag bältros och hade förskräcklig värk. Jag gick till vårdcentralen och läkaren tog in mig på rummet. Han gick iväg för att kolla några prover. Så knackade det plötsligt på dörren och en sköterska kom in. Jag kände igen henne från tiden då hon var asylsökande tillsammans med sin familj och sin gamla mamma. Mamman var sjuk och läkarna hade gett upp hoppet om att kunna hjälpa henne. De sa att hon lever nog bara några månader till. Den här familjen kom till olika samlingar och möten, och deras barn blev döpta i Betelkyrkan i Hällefors. De var också med på Erikshjälpens second hand café, där vi hade enkla samlingar och bad för flera människor som var sjuka. De blev helade! De tog med sig andra människor och dessa kvällar kunde det vara 40-50 personer närvarande. Här bad vi för den äldre kvinnan. Nu, flera år senare, berättar sjuksköterskan att hennes då dödssjuka mamma blivit frisk!

– Hon lever fortfarande, berättar sköterskan, och hon mår bra!

Det finns kraft i namnet Jesus!

Kvinna såg ljusgestalt

Några av de första flyktingarna som kom till Filipstad var från Iran och Kosovo. En kvinna hade sett en ljusgestalt då hon bodde i Iran. Det är faktiskt många som berättar liknande berättelser, att Jesus kommit till dem på nätterna i drömmar. När kvinnan såg ljusgestalten fick hon höra att hon skulle få komma till ett land långt uppe i norr, och där skulle hon få veta vägen till Gud. Hon gick på möten, och efter en tid förstod vi att hon blivit sjuk. Det fanns en tumör i hennes kropp som behövde opereras. Man upptäckte tumören när man röntgade henne. Dagen innan operationen var hon på bönesamling i ett hem i Hällefors. Hon fick förbön – någon bad för henne – och Guds kraft kom över henne så starkt att hon bara låg på golvet och tog emot av Guds kraft och kärlek. Dagen efter – dagen före operationen – tog man en ny röntgen. Och, berättade kvinnan: läkarna kunde inte se någon tumör. Hon var helad! Flera släktingar såg och upplevde det här och de tog också emot Jesus. Det finns kraft i namnet Jesus!

Helades från dövhet

Ungefär samtidigt kom en iransk man med dotter till en samling i Saronkyrkan i Lesjöfors, som ligger tre och en halv mil norr om Filipsstad. Flickan var döv på ena örat. När vi bad hände det något. Hon fick hörsel på det andra örat också! Händelsen fick en stark påverkan på hela familjen. Det finns kraft i namnet Jesus!

Vietnamesisk familj fick uppehållstillstånd

En gång kom några muslimer till mig och bad mig kontakta en familj från Vietnam. Muslimerna bodde med en familj från Vietnam som var buddhister. Buddhisterna tände rökelse varje kväll i de gemensamma utrymmena, och bad till andarna. Muslimerna tyckte att det vore bättre om familjen blev kristna. De kom till mig och frågade om jag inte kunde undervisa dem och fråga om de ville bli kristna?

Paret och deras barn kom på mötena och fick läsa Bibeln på sitt språk. De började hjälpa till på Erikshjälpen. Kvinnan bakade goda vårrullar och bjöd gång på gång. Sonen hade ett flertal diagnoser. Genom ett mirakel fick vi kontakt med en specialist på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Specialisten skrev ett mycket starkt intyg till Migrationsverket. Familjen fick uppehållstillstånd! Jag skjutsade två familjer som också hade väntat på att få uppehållstillstånd. Migrationsverket tyckte att det fanns en hel del frågor att klura ut. Så frågade Migrationsverkets chef mig:

– Bengt, kan du hänga med på en liten promenad, så kan vi prata litegrann?

Han tände en cigarett, också drog vi iväg på en promenad. Han frågade ut mig om familjerna. Jag berättade hur vi i kyrkan haft kontakt med dem i flera år. När vi kom in tillbaka sa han till sekreteraren, gällande familjen från Vietnam:

– Skriv ut permanenta uppehållstillstånd till familjen!

Pojken med diagnoser fick mycket hjälp i Sverige. För några år sedan kontaktade kvinnan mig och sade att de mår bra, att de bor i Malmö och är med i en kristen församling. Det finns kraft i namnet Jesus!

Löst från woodoo

Nu ska jag berätta en annan fantastisk berättelse om bönesvar om ett par från Elfenbenskusten i Afrika. En psykiskt sjuk kvinna gick omkring på nätterna längs gatorna i Filipsstads centrum och skrek. Hennes man, som var muslim, kom till mig och min son Johannes som var chef på Erikshjälpen. Mannen ville att vi skulle ta hand om kläder och saker som var preparerade av en schaman, en trolldoktor, som utövade demonisk påverkan, s.k. woodoo, mot kvinnan. Den muslimske mannen visste att det finns kraft i namnet Jesus. Han ville att vi skulle bränna sakerna och sedan be en befrielsebön för hans fru. Vi gjorde som han sa, men innan vi skulle be tog Johannes och jag en dag av bön och fasta för att verkligen få mer av Guds kraft. Vi bad, och kvinnan blev fri. Vi pratade med paret.

– Sök Guds rike först, så ska ni få allt det andra, och sanningen ska göra er fria, sa vi.

– Okej, sade de. Men vi måste berätta en sak för dig, Bengt. Vi har en dotter i Sverige som har uppehållstillstånd, det har vi inte berättat.

– Men det skulle ni ju ha berättat, sa jag.

Jag ordnade så att Migrationsverket fick veta det här, och det ledde till att paret fick bli en förenad familj. De fick uppehållstillstånd och fick stanna i Sverige. Efter en tid åkte jag mot Stockholm och stannade i Sundbyberg. En gospelkör sjöng på torget. Där såg jag paret! Så kom deras dotter emot mig och sa:

– Här är jag med och sjunger! Tack för att du hjälpte pappa och mamma!

Det finns kraft i namnet Jesus! Och frälsning – räddning – genom Jesus!

Besökt av Jesus

Även tre afghanska män upplevde kraften i namnet Jesus. En av männen hade hjälpt mig att tolka. Han poängterade att han inte ville bli kristen, han skulle bara hjälpa till att tolka. Jag bad för hans vänner. Flera veckor senare hade jag undervisat och bett för folk i en samling. Jag var trött och ville hem och äta och vila. Plötsligt säger tolken:

– Be för mig också! Jag har sett ljuset – ljuset över de människor du bett för. Inatt när jag låg och sov kom det här ljuset i mitt rum och jag hörde någon tala till mig. Nu kan jag inte stå emot ljuset längre, jag vill också ta emot Jesus, sa mannen.

Det finns kraft i namnet Jesus!

Kanske också du vill uppleva den här kraften? Bjud in Jesus i ditt liv, börja tacka för att Jesus har tagit emot dig. Läs Bibeln, Nya Testamentet, kanske Johannes evangelium. Ta kontakt med oss i Korskyrkan Filipsstad-Hällefors. Vi vill be för dig! Du kan också få en gratis Bibel, eller ett Nya Testamente. Jag ber i Jesu namn att du, Jesus, ska visa dig för dem som har lyssnat idag och som har ett öppet sinne och bjuder in dig i sina liv. Led dem och var deras ljus, i Jesu namn, amen.

Bengt Sjöberg

Bengt Sjöberg är känd som flyktingpastorn. De senaste åren har han arbetat som juridiskt ombud och hjälpt församlingar och enskilda i hela landet, främst med konvertitärenden. Bengt driver Sjöbergs Asylrådgivning.

Relaterade artiklar

Back to top button