LivsberättelserMirakel och helandeNyheterÖvriga vittnesbörd

Dop i Israel: Försenad resa blev till välsignelse!

Krångel med att få ut en hyrbil i Jerusalem leder till ett välsignat möte med en indisk familj som vill bli döpta i Jordanfloden.


I mitten av juli 2022 tog jag med Joel Magnusson några dagar till Israel innan jag åkte på utgrävningen i Tel Burna (bibliska Livna). 

På tisdagen efter två nätter i Jerusalem hämtade vi ut hyrbilen. Jag har gjort detta många gånger, men denna gång krånglade det, och vi kom iväg 1,5 timme senare än planerat. Jag sade till Joel att ibland kan det vara någon olycka vi undviker, eller något annat. På morgonen hade vi bett som vi brukar att Gud ska få använda oss idag som han vill!

”En guide i en röd tröja kommer stegandes mot oss med bestämda steg. Han frågar på engelska med en typisk indisk brytning: ”Are you a pastor? Can you baptize?” 

Efter obligatoriskt dopp i Döda havet för Joel och en hajk upp till grotta Q11 i Qumran i 38 graders värme stannade vi till vid Qasr el Yahud, den södra dop-platsen vid Jordanfloden.

I vanliga fall brukar det vara mycket folk här, men när vi kom var det en buss som åkte och bara några få personer som snart också lämnade platsen. Vi var också på väg därifrån, men köpte en kaffe och satte oss mitt i den utekyrka som finns där. Jag vet att jag tänkte att det kanske är lite dumt att sätta oss just mitt i kyrkan och dricka kaffe – men det var ju inga andra där alls, och det var svalt och skönt! 

På jakt efter en pastor

Vi har knappt satt oss ner innan en buss med indiska turister anländer. En guide i en röd tröja kommer stegandes mot oss med bestämda steg. Han frågar på engelska med en typisk indisk brytning: ”Are you a pastor? Can you baptize?” 

Jag svarar att jag håller på med bibelöversättning och är medarbetare i en församling i Sverige, att jag har döpt några personer – faktiskt även här i Jordanfloden för några år sedan!

Då visar det sig att det är en sekulär turistresa som han guidar. Med på resan finns en familj som gärna vill bli döpta, men de har ingen som kan döpa dem.

Guiden introducerar mig till Abhiram som berättar hur han varit ateist hela sitt liv. I Indien finns ju många gudar, men han har inte trott på någon av dem. 2019 får han ett radikalt möte med Jesus och förstår att Bibelns Gud är den sanna Guden, och nu vill han och hans familj få bli döpta! Det är dock ett problem, det finns inte med någon pastor med på resan.

Abhiram hade bett på morgonen om att det skulle ordna sig så han kunde få bli döpt på något sätt, och upplevt att Gud svarat med samma ord som Abraham fått – att Gud kommer att förse. Dottern hade också bett på morgonen och fått till sig att det kommer finnas två personer när ni kommer till Jordanfloden…

… när de kommer fram sitter Joel och jag där mitt i kyrkan. 

Fantastiskt hur Gud leder och hur vårat strul med hyrbil och en efterlängtad kaffekopp kunde få bli till Guds perfekta timing!

Jonas Bergsten

Jonas Bergsten är civilingenjören som blev bibelöversättare. Sedan 2004 har han arbetat med Kärnbibeln som nu är ett projekt som involverar många frivilliga och experter på många områden. Han är gift med Liselotte och bor i västra Värmland.
Back to top button