Kristen troLivsberättelserMänniskor berättar hur de blev kristnaNyheter2

Hur jag blev en sån där kristen

Simon berättar varför han blev kristen och hur hans liv förändrades när han insåg vad kristen tro egentligen innebär – en relation med Fadern och hans Son.

Detta vittnesbörd finns publicerat på Simons blogg Fool for Jesus.


Många undrar – en i allra högsta grad berättigad fråga – varför man har valt att bli en kristen. Jag älskar att få just den frågan, för det innebär att jag just fått ett tillfälle att berätta om Jesus och vad han betyder för mig.

Hur kommer det sig att jag, Simon, är en så kallad kristen? Eller om vi vill kalla det för troende, lärjunge till Jesus, eller aktiv icke-ateist?

Kristen tro är ingen religion, men en relation

Man kan kortfattat säga att jag upptäckte att Gud vill ha en relation med mig. En personlig och nära relation som innebär en stark vänskap och djup kärlek. Jag ska inte argumentera för själva Guds existens här, för det har jag redan gjort i ett annat inlägg (bland annat detta). Men jag fick upptäcka att den kristna tron inte är en ”vanlig religion” där fokus ligger på regler, ritualer eller grupptillhörighet. Den kristna tron är en inbjudan till en verklig och levande relation med den levande Guden – han som skapat oss alla och som sträcker ut sin hand till oss genom Jesus Kristus.

Jag försökte vara religiös i flera år, men det funkade inte. Jag försökte också passa in överallt, i de olika roller som jag trodde att andra ville att jag skulle spela.

Det funkade inte heller.

Sedan gav jag mitt liv till Jesus och överlät mig själv till hans omsorg, och då förändrades allt. Han blev på riktigt. Jag blev på riktigt. Jag fylldes av frid och har aldrig sedan den kvällen känt mig totalt ensam. Han är med mig, och jag är medveten om hans ständiga närvaro i mitt liv. Idag är det nästan tio år sedan jag blev troende.

Hur jag blev en sån där kristen

Så hur hände det? Det skedde inte på en gudstjänst eller i någon kyrkobyggnad. Det var ingen känsloladdad eller uppskruvad stämning där jag befann mig. Jag satt i en Mercedes, på passagerarplatsen i min väns pappas bil. Jag hade efter fler års brottningskamp äntligen bestämt mig för att ge Jesus en chans. Många gånger förut hade jag upplevt Gud komma nästan obehagligt nära mig, för att dra mig till sig och få mig att kapitulera. Men av rädsla för vad andra människor skulle säga och tycka hade jag kämpat emot honom.

Nu var det bara ett enkelt beslut kvar. Ett beslut att svälja stoltheten, erkänna min synd (som mest bestod av hyckleri), och börja göra det hela på Jesu villkor – istället för på mina egna.

Vad innebär det att vara kristen?

Att bli en kristen handlar inte om att genomgå någon slags invigningsritual eller acceptera en rad teoretiska läror. Det är inte direkt som att bara skriva på några papper på banken. Du kan inte luta dig tillbaka på att du fått lite vatten på huvudet som barn eller att din mormor bett mycket för dig.

Det är bara en sak som kan göra dig till en kristen, och det är att Gud får komma in i ditt liv och göra ett mirakel – det som Jesus kallar att bli född på nytt. Man blir inte Guds barn genom att kliva in i kyrkan, utan genom att få nytt liv av hans Ande.

Det vi kallar att bli ”frälst” betyder ”räddad, helad, befriad och upprättad”. Man behöver ta emot Jesus och låta honom påbörja en förvandling i ens inre. Man behöver kapitulera. Det är bara Jesus som kan göra en till en kristen, och det är något verkligt och märkbart som sker i ens inre när det händer (när man låter det hända och vänder sig till honom). Jesus själv säger: 

”Jag är vägen, sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig.” (Johannes 14:6)

Gud älskar mig, han säger det till mig ganska ofta. Så ofta att jag ibland börjar undra om det inte är jag som hört fel. Och han älskar dig också, bara så att du vet det!

Vad är tro?

Tro är för mig inte att inte veta. Tro är en djup tillit, en stark förtröstan till en annan (verklig) person. Tron har belägg och bevis – både logiska, historiska, arkeologiska och personliga. Men framförallt grundas den i Guds egen trofasthet. Att han visat sig trofast, fortsätter att göra det – och att jag mer och mer märker att han går att lita på. Desto mer jag lär känna Gud, desto mer växer tron, alltså tilliten.

Livet som kristen

Efter mitt beslut att ge mitt liv till Jesus och börja följa honom har mycket hänt. Mycket mer än vad som hände för att få mig dit. Det har skett många mirakler och övernaturliga ingripanden. Jag har varit med om tillfällen då Gud lett mig, ibland i bjärt kontrast till vad förnuftet sagt. Men i slutändan har det ändå visat sig att Guds ledning var mer rätt och förutseende än mitt förnuft.

Vissa skrattar åt en när man säger att man tror på Jesus. Numera brukar jag bara skratta tillbaka. Inte så där hånfullt, utan bara för att jag är trygg och tar kritiken och hånet med ro – för det mesta i alla fall.

Någon sade: ”Vissa säger att Gud är död, men när jag pratade med honom i morse så var han inte ens sjuk”. Det är lite så jag känner när de där självsäkra personerna kommer och ska ”sätta en på plats”. Det spelar ingen roll vad du tycker eller har fått lära dig, så länge du inte kan komma med något som är lika verkligt eller äkta (och ja, jag vet att vissa helt kommer att missuppfatta vad jag just skrev här).

När jag frågar folk om de tror på Gud och de svarar ”nej” eller ”jag vet inte”, så brukar jag fråga: Har du testat honom någon gång?

Det har jag. Han höll. Han håller.

Och mer än så. Gud tillfredsställer den där törsten efter liv, kärlek, mening och gemenskap som vi alla har. Han gör det så att det räcker och blir över, så att det till och med flödar över till andra. Jesus smittar.

Simon Johansson

Simon Johansson blev frälst när han var 19 år gammal och älskar att läsa böcker, umgås med vänner och prata med människor om Jesus. Han kommer från Sundsvall och har arbetat som pastor (i Pingstkyrkan Sundsvall), kemi- och fysiklärare på högstadiet, lärare i Nya testamentet på Johannelunds teologiska högskola i Uppsala, och är nu doktorand i Gamla testamentet på Åbo Akademi i Finland.
Back to top button