LivsberättelserNyheter2Övriga vittnesbörd

Lennart: Jag är så imponerad av Herrens omsorg om ungdomarna!

Lennart har många gånger sett hur Gud rört vid ungdomars liv efter förbön.


Vid ett flertal tillfällen, sedan jag kom till tro på Jesus Kristus, har jag fått den stora förmånen att vara förebedjare vid olika ungdomsläger för konfirmander och konfirmationsledare. Jag har ofta fått vittna om hur jag kom till tro och det är så härligt att få uppleva hur andligt hungriga dessa ungdomar är.

Vid ett typiskt sådant möte, där jag först fått vittna, har det ofta följt andakt med en förbönsstation. Efter en kort tvekan kommer ungdomarna fram till mig, den ene efter den andre. De har olika böneämnen och tårarna är inte långt borta.

Gud har omsorg

Jag är så imponerad av Herrens omsorg om dessa ungdomar. Ibland får jag kunskapens ord1(Kunskapens ord är en av den helige Andes nådegåvor. Du kan läsa om gåvorna i 1 Korintierbrevet 12.) till dem. Budskapet är ibland svårtolkat både för mig och för personen som fått det, men oftast är det direkt och rakt på sak – och med mycket kärlek och omsorg från vår älskade Jesus. När det är svårtolkat blir det oftast förklarat efter en tid och då är genomslaget många gånger mycket häftigare.

Oftast vill ungdomarna att jag ber för enkla och små saker. Det kan handla om att de vill få en bättre relation med sina föräldrar, eller hjälp med att hantera en besvärlig kompis. De vill också att jag ber för problem gällande olika skolämnen, eller om någon lärare som de tycker är jobbig. Då får jag ofta till mig från Herren att de själva skall börja be varje dag för just den personen eller det böneämnet, och välsigna dem i Faderns, Sonens och den Helige Andes namn. Ofta har personen jag bett för återkommit efter en tid, och berättat att situationen blivit mycket bättre.

Kvinna fylldes av den Helige Ande

En gång för några år sedan, vid en resa med hjälpsändning till Estland, kom det fram en ung kvinna och berättade att hon ville bli fylld av Helig Ande. När jag bad för henne, såg jag för min inre syn hur hon fylldes av Guds Ande. När jag tittade på henne såg jag ett lyckligt leende. Med rinnande tårar och med en djup suck sade hon: ”Så underbar han är, våran Gud!” Både jag och kvinnan som tolkade fick tårar i ögonen. Den unga kvinnan gav mig en bamsekram innan hon gick därifrån. Sådana tillfällen med Guds Ande är ju så underbara och upplyftande för mig också!

Ung man löstes ifrån blyghet

Vid ett annat tillfälle kom en mycket blyg, ung man fram för att få hjälp med att be för sin blyghet. Han viskade att han tyckte sig vara så hämmad av blygheten både i skolan och privat med kompisar att han ville att jag skulle be för detta. Bara att komma fram till mig från stolen i kyrkan tog flera minuter, eftersom han var så osäker och blyg.

När han var på väg fram till mig fick jag ett kunskapens ord från Herren, som jag senare talade ut till honom. Först tackade jag Jesus för hans omsorg och hans gränslösa kärlek och nåd. Sedan bad jag att Herren skulle befria den unge mannen från hans blyghet och göra honom frimodig. Han grät under hela bönen, och även jag hade svårt att hålla tårarna borta. Sedan talade jag ut till honom vad jag fått från Herren: ”Jag har sett dina tårar och nu tar jag bort din blyghet för alltid. Jag vill använda dig till att vittna om mig!”

Några dagar senare berättade församlingspedagogen, som hade hand om just dessa ungdomar, att den blyge mannen hade stått ensam framför alla kamrater i kyrkan och berättat frimodigt om sig själv. Han hade vittnat om att Jesus hade tagit bort hans blyghet, och berättat hur mycket han älskade Jesus. Kamraterna hade nästan hållit på att ramla av stolarna, för de hade aldrig hört honom yttra något över huvud taget tidigare. I Skriften står:

”Slaktoffer gläder dig inte,
annars skulle jag ge dig det,
brännoffer vill du inte ha.
Det offer Gud vill ha
är en förkrossad ande.
Ett förkrossat och bedrövat hjärta
föraktar du inte, Gud.”
(Psaltaren 51:18-19)

Jag säger bara det: Så underbar han är våran Gud!

Lennart Janson

Lennart Jansons största hobby har genom åren varit kappsegling, och tillsammans med sin besättning har han vunnit världsmästerskap i havskappsegling. Men VM-bucklan står klart i skuggan i jämförelse med det faktum att han kom till tro för 17 år sedan. Idag är Jesus Kristus Lennarts stora förebild - och Bibeln hans rättesnöre.

Relaterade artiklar

Back to top button