LivsberättelserMänniskor berättar hur de blev kristnaNyheter

Lennart: Ett underbart möte med Jesus förändrade mitt liv

När Lennart gått tio meter in i kyrksalen kände han en stark Gudsnärvaro. Den tuffe idrottsläraren och världsmästaren i havskappsegling fick kämpa med tårarna. Från den dagen blev hans liv förändrat.


Jag vill berätta för er om en fantastisk upplevelse jag hade för 15 år sedan. Men först skall jag berätta lite om min bakgrund. Idag är jag 76 år och uppvuxen i en kärleksfull familj där mina föräldrar dock inte var troende kristna. Kristen tro var en ickefråga för mina föräldrar. Jag har arbetat som idrottslärare i den svenska grundskolan i hela mitt liv. Min stora passion har varit kappsegling och där har jag också haft en hel del framgång.

”Detta är det bästa beslut jag tagit och från den dagen blev mitt liv totalt förändrat.”

För 15 år sedan, strax innan jag skulle fylla 60 år, deltog jag i en Alphakurs. Efter avslutad kurs växte en längtan hos mig att få gå på Gudstjänst. Några minuter innan en av de första Gudstjänsterna skulle börja – för min del den första på mycket lång tid – hände något märkligt.

När jag hade gått ett tiotal meter in i kyrksalen kände jag en stark Gudsnärvaro. Jag kunde inte hålla tårarna borta. På kappseglingsbanan måste man vara tuff om man skall vara med i täten. Men i kyrkan, när tårarna flödade, var jag inte tuff. Jag, som idrottslärare, världsmästare i havskappsegling och ”macho” till tusen grät definitivt inte offentligt. Då i kyrksalen skämdes jag över mina tårar och skulle precis springa därifrån och gömma mig någonstans. Då kom en äldre kvinna fram till mig. Hon var en av ledarna på Alphakursen och hade sett mina tårar. Hon begrep att jag fått uppleva något speciellt, och klappade mig på axeln och sade:

– Lennart, nu har du kommit hem.

I det ögonblicket upplevde jag att Jesus stod framför mig och pekade på mig. Trots att jag inte såg honom med mina ögon eller hörde honom med mina öron, stod han ändå framför mig och sade: ”Jag är den levande Guden och jag vill att du följer mig”. Jag översköljdes av hans enorma kärlek och bara grät. Jag satte mig ner i en bänk, knäppte mina händer och sade för mig själv: ”Nu lägger jag mitt liv i dina händer, Jesus, och från och med nu får din vilja råda i mitt liv”. Detta är det bästa beslut jag tagit och från den dagen blev mitt liv totalt förändrat.

Idag får jag uppleva Guds Ande på nära håll, när han leder och hjälper mig på många olika sätt. Det har hänt så många olika små och stora under för mig under de här 15 åren med Jesus i mitt liv. Genom den Helige Andens hjälp funderar jag på att skriva en bok och berätta om allt. Jag får också uppleva tilltal från Herren, det som kallas ”kunskapens ord”, och har under årens lopp lärt mig att inte vara blyg utan frimodigt tala ut vad jag får till mig. Det skall ju ändå prövas. I mitt tidigare liv var jag jättebra på att samla in pengar till mina olika kappseglingsprojekt. Idag är jag fortfarande lika bra på att samla in pengar – men nu går de helt och hållet till att hjälpa människor i nöd.

Lennart Janson

Lennart Jansons största hobby har genom åren varit kappsegling, och tillsammans med sin besättning har han vunnit världsmästerskap i havskappsegling. Men VM-bucklan står klart i skuggan i jämförelse med det faktum att han kom till tro för 17 år sedan. Idag är Jesus Kristus Lennarts stora förebild - och Bibeln hans rättesnöre.

Relaterade artiklar

Back to top button