LivsberättelserÖvriga vittnesbörd

Jag väntade i 12 år på tungotalets gåva

I tonåren brukade jag gå i en församling där det var vanligt med tungotal. Jag kände det som om jag var den enda som inte hade tungotalets gåva och jag kommer ihåg att jag brukade känna mig avundsjuk. Jag undrade varför inte jag hade gåvan, när ”alla andra” verkade ha den.

Under åren som följde bad jag nu och då om att få gåvan, men inget hände. Samtidigt fanns det ett tvivel. Hur visste man att man hade gåvan? Hur kunde man vara säker på det? Hur kunde man veta att orden kom från Gud och inte var något man själv hittade på?

En dag, 2011 eller 2012, kände jag en sådan sorg över att jag inte hade gåvan, att jag bad två personer att be för mig. Vi hade varit ute på promenad och befann oss vid en sjö. Vi satte oss ned och de bad för mig. Jag kände en kraft, men jag fick inte gåvan. Tillslut slutade jag nästan tänka på det, jag bad om det någon enstaka gång om året.

Flyktingboendet

Så en dag, tror jag var 27 år gammal, satt jag här hemma och tänkte på en vän. Hans vänner hade blivit oskyldig fängslade i Etiopien. Deras enda ”brott” var att de bloggat om landets orättvisor och behovet av mänskliga rättigheter. Han var den enda som lyckats fly. Nu var han asylsökande och befann sig i ett mycket dåligt asylboende som han delade med tre andra flyktingar. Taket var så dåligt att det regnade in, och under takdroppet hade en av killarna sin säng.

Just när jag satt och tänkte på min väns situation och den sorg jag kände, började ord på ett annat språk porla inuti mitt huvud. Liksom regnet som regnade på den stackars mannen, började skimrande ord på ett okänt språk porla ned ”uppifrån”, det var så det kändes. Detta skedde helt oväntat och jag kunde nästan inte tro det var sant. Jag tittade upp mot taket och sade till Gud: ”Nej du skämtar, kommer det nu?”

När det väl hade börjat hade det nya språket en sådan kraft, att det kändes som det ville ut hela dagen. Varje gång jag öppnade munnen för att tala med det nya språket, flödade det som ett vatten. Jag behövde inte tänka, jag behövde inte försöka, jag behövde inte göra någonting, det bara kom, kom, kom. Då hade jag väntat i 12 år.

Detta är nu några år sedan, men jag kan än idag tala och sjunga dessa andliga språk, när helst jag vill. Språken kommer till 100% av sig själva. Ibland låter det som ett språk jag inte kan identifiera, ibland som något som liknar spanska, ibland som latin, ibland som arabiska. När jag sjunger på det språk som låter som arabiska kan jag med yttersta lätthet uttala de svåra arabisk-liknande uttalen som jag aldrig annars skulle klara att uttala.

Tungotalets gåva

Den i Bibeln utlovade tungotalets gåva är lika verklig idag som när de första kristna mottog den för 2000 år sedan. Jesus hade lovat att han efter sin uppståndelse skulle sända Hjälparen, den helige Ande. Andens utgjutelse skedde på pingstdagen:

”När pingstdagen kom var de alla samlade. Då hördes plötsligt från himlen ett dån som när en våldsam storm drar fram, och det fyllde hela huset där de satt. Tungor som av eld visade sig för dem och fördelade sig och satte sig på var och en av dem. Alla uppfylldes av den helige Ande och började tala främmande språk, allteftersom Anden ingav dem att tala.” (Apg 2:1-4)

Vi mottar den helige Ande när vi tror på Jesus som vår Herre och Frälsare. Tungotalet är endast en av Andens gåvor. Det är Gud som bestämmer vilka gåvor man får, och jag tror inte att alla får just tungotalets gåva, även om den verkar vara den andligaste gåvan.

Varför väntade Gud så länge med att ge mig denna gåva, trots mina böner? Jag tror jag har ett svar.

Jag ville ha den av själviska anledningar, jag ville ha den för att ”alla andra hade den”. Det är inte Guds plan med den helige Andes gåvor. Kanske är det vad Gud ville visa mig. Jag kan förstås inte vara säker – men jag tror inte att det är en slump att jag fick den just när jag tänkte på en utsatt människas situation.

Hur gick det för min vän? Jag ringde till fastighetsskötaren för huset och bad dem laga taket. Det fixades på en vecka. Då hade de asylsökande redan försökt länge, men fastighetsägaren ville inte höra på dem. Min vän fick senare uppehållstillstånd. Det finns kristna, som inte tycker om flyktingar och asylsökande. Det är inte rätt. det är inte Jesu vilja. För vad säger Jesus? Vad säger Gud? (Jesus är Guds son, Kungen:)

”Då ska Kungen säga till dem som står på hans högra sida: Kom, ni min Fars välsignade, och ta emot det rike som stått berett för er sedan världens skapelse. För jag var hungrig och ni gav mig att äta. Jag var törstig och ni gav mig att dricka. Jag var främling och ni tog emot mig. Jag var naken och ni klädde mig. Jag var sjuk och ni besökte mig. Jag var i fängelse och ni kom till mig. Då ska de rättfärdiga svara honom: Herre, när såg vi dig hungrig och gav dig att äta, eller törstig och gav dig att dricka? Och när såg vi dig som främling och tog emot dig, eller naken och klädde dig? Och när såg vi dig sjuk eller i fängelse och kom till dig? Då ska Kungen svara dem: Jag säger er sanningen: Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta bröder, det har ni gjort för mig.” (Matt 25:34-43)

”Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.” (Joh 13:34)

”Mina älskade, om Gud har älskat oss så högt, är också vi skyldiga att älska varandra.” (1 Joh 4:11)

”En främling ska du inte förödmjuka eller förtrycka. Ni har ju själva varit främlingar i Egyptens land.” (2 Mos 22:20)

Jesus dog för dig

Såhär står det i Johannesevangeliet:

”Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv. Gud har inte sänt sin Son till världen för att döma världen, utan för att världen ska bli frälst genom honom. Den som tror på honom blir inte dömd. Men den som inte tror är redan dömd, eftersom han inte tror på Guds enfödde Sons namn.” (Joh 3:16)

Jesus är Guds son, han tog alla synder på sig och dog på korset. Allt du behöver göra för att ta emot syndernas förlåtelse är att tro på Jesus och omvända dig från dina synder. Du får hjälp med det genom den helige Ande.

Om du vill veta mer om hur du tar emot Jesus, kan du läsa mer här. Jag rekommenderar också att du läser t.ex. Johannesevangeliet i Bibeln.

Relaterade artiklar

Back to top button