Kristen troPredikan

Jesus älskar Dig med en ofattbar kärlek

Konrads liv förändrades när han lärde känna Jesu kärlek.

Av Konrad Nyström. Viss redigering av Jesaja53.


Vi ber. Tack Jesus Kristus för den kärlek Du har till mig och alla andra. Tack Jesus att Du har öppnat vägen för oss att ta emot den Guds kärlek som bor i Dig, genom Din död på korset. Jag ber, Jesus, att Du berör mig med din kärlek, och fyller mig med den så att de som lyssnar kan få känna och erfara hur mycket, mycket, mycket du älskar var och en. Amen.

I Efesierbrevet står:

”Därför böjer jag mina knän inför Fadern, han från vilken allt som kallas far i himlen och på jorden har sitt namn. Jag ber att han i sin härlighets rikedom ska ge kraft och styrka åt er inre människa genom sin Ande, att Kristus genom tron ska bo i era hjärtan och att ni ska bli rotade och grundade i kärleken. Då ska ni tillsammans med alla de heliga kunna fatta bredden och längden och höjden och djupet och lära känna Kristi kärlek, som går långt bortom all kunskap. Så ska ni bli helt uppfyllda av all Guds fullhet.”(Efesierbrevet 3:14-19).

Det finns inget med Jesus som drar mig mer till Honom än Jesu ofattbara kärlek. Jesus sa att när Han blivit upphöjd skulle Han dra alla människor till Honom, och jag tror att det inte finns något som drar de flesta av oss till Jesus mer än Hans kärlek.

Gängmedlem började brinna för Jesus

På 50 och 60 talet fanns en man i USA som hette Nicky Cruz, jag tror att han kom ifrån Puerto Rico. När han var några år gammal hörde han sin mamma säga:

– Jag önskar att du aldrig hade blivit född.

Pojken gick till sängs, och han grät och grät. Då bestämde han sig för att aldrig mer gråta i hela sitt liv. Han blev hård som sten, och hårdare och hårdare med åren. Han blev ledare för ett av New Yorks värsta gäng, the Mau Maus. De var brutala och hänsynslösa. Han var fruktad och slog människor med kedjor och stack dem med stiletter. New Yorks borgmästare sade en gång:

– Jag hoppas att Nicky Cruz begår ett brott som inte kan leda till något annat än döden, för det finns inget hopp för honom.

Men Herren Jesus Kristus hade en tjänare som hette David Wilkerson. Herren sade:

– David, gå och vinn gängmedlemmarna i New York för mig!

David sökte upp den tuffaste gängledaren, Nicky Cruz. När David kom till Nicky för första gången gick Nicky fram till David, gav honom en örfil, spottade honom i ansiktet och sade: ”Stick åt helvete!” Sedan vände han sig om och gick. Då ropade David:

– Nicky, Jesus loves you!

När Nicky skulle somna den kvällen, ekade orden i hans huvud: Jesus älskar dig. Han kunde inte bli fri från orden. Steg för steg började han känna ”tänk om det finns någon som älskar mig?” En dag mjuknade hans hjärta så mycket att David Wilkerson fick leda honom till Jesus Kristus. Idag tjänar Nicky Jesus, och har fört hundratusentals människor till tro på Jesus Kristus. Nicky älskar Jesus med en brinnande kärlek!

Jag ville ha det de kristna hade

Jesu kärlek drar människor till Honom som en närmast oemotståndlig magnetisk kraft. Alla människor längtar och söker efter Jesu kärlek. En del vet inte om det, de är inte medvetna om det, men någonstans inom oss längtar vi alla efter Jesu kärlek.

Det var på samma sätt med mig. Jag kom till Sankta Klara kyrka hösten 2005 när min omvändelse började. Jag längtade intensivt efter kärlek, att vara älskad av Gud och att själv älska Gud och mina medmänniskor. Mitt hjärta brann av längtan. På Sankta Klara kyrka fanns Jesu kärlek i ett stort mått. Det var hängivna lärjungar som verkligen älskade Jesus av hela sina hjärtan. De var fulla av Jesu Kristi nåd, frid, glädje och kärlek. Jag såg och kände det, jag kände att de hade någonting.

Jag tror att det var i februari 2006 jag en söndag satt och väntade på att gudstjänsten skulle börja. Jag satt som vanligt nästan längst bak. Då såg jag hur människor stod och omfamnade varandra och kysste varandra. Deras ansikten lyste av Jesu Kristi härlighet; av glädje och inbördes kärlek. Då tänkte jag: ”Konrad, de här människorna älskar ju varandra! Jag vill ha det de har.”

En dag fick jag det.

När vi som Jesu lärjungar älskar varandra och visar kärleken, är det ett kraftfullt vittnesbörd om Jesus Kristus. Jesus sa: alla ska förstå att Ni är Mina lärjungar om Ni visar varandra kärlek. Och när vi verkligen älskar Jesus kommer vi också att älska de som tillhör Honom. Jesu Kristi kärlek får oss också att älska varandra även när vi inte känner varandra. Men vi känner Honom som lever i dem, och vi känner och anar Jesu kärlek inom dem.

Att älska sin nästa

Jag var i Uganda i april 2017. En dag när jag var ledig träffade jag en pastor som heter Joseph Magembe i Kampala. Jag hade aldrig träffat honom förut och visste inte vem det var. Men efter några minuter kände jag: ”Joseph, du är min broder. Jag älskar dig. Jesus Kristus bor i dig . Jag känner Andens frukt och Jesu Kristi kärlek i dig.” Sedan den dagen älskar jag min broder Joseph av hela mitt hjärta. Jag tror att jag kommer älska honom hela mitt liv. Så är det när man möter dem som tillhör Jesus Kristus. Man kan inte låta bli att älska dem!

Men vi får inte glömma bort att älska alla människor. Jesus sa att vi skulle älska även våra fiender, och det Jesus befaller, det ska vi göra. Det innebär inte att vi går omkring med romantiska känslor för våra fiender, utan att vi visar dem barmhärtighet, medkänsla, godhet och att vi ber för dem.

Jag tror att lära känna Jesu Kristi kärlek är den allra viktigaste uppgiften för den som följer Jesus. I Efesierbrevet beskriver aposteln Paulus Jesu kärlek med ord som visar hur väldig och stor den är: Höjden, längden, bredden och djupet av Jesu Kristi kärlek (Ef 3:18). Vi kan aldrig lära känna den fullt ut här på jorden, men det är vår längtan och strävan.

Hurdan är då Jesu kärlek? Det är lättare att erfara den än att beskriva den, men Jesu kärlek är som en ocean. Den är som balsam för mitt hjärta. Den får mitt inre, allt det hårda, att smälta som vax. Den tröstar, styrker och ger vila. Den är lyhörd, lyssnande, inkännande och öm. Den är stark och mäktig som en flod, den är som en ljuvlig ström från himlen, av nåd och åter nåd.

Idag lever jag i Byske i norra Västerbotten, och även om jag fått möta och känna Jesu ofattbara kärlek, och även om jag vet att den även bor i mig, är det ändå ännu intill denna dag, det som mest av allt drar mig till Jesus.

Jag ber ofta: ”Jesus, ge mig ett hjärta som älskar Dig. Fyll mig, Jesus, med Din kärlek, glädje och frid. Ge mig mer av Din kärlek och få mig att älska Dig mer. Ge mig ett hjärta som längtar, hungrar och törstar efter Dig och efter Din kärlek.” Jag tror att Jesus hör den bönen och att Han gärna vill besvara den, för den som ber, han får.

Jesu kärlek

När det inte är så mycket snö i Västerbotten som det är idag, jobbar jag i skogen i Byske. Jag går mest omkring med röjsåg och brukar lyssna på predikningar från Time Square Church medan jag går omkring och ber och sjunger. En gång hörde jag en predikan av William Carroll. Han var under många år uteliggare och alkoholist i New York. Han hade ingenstans att bo och var inte särskilt kärleksfull. En dag fick han möta Jesus, bli frälst, och idag tjänar han Herren som pastor i Time Square Church. I en predikan som jag lyssnade på sade han helt plötsligt:

”The love of Christ…”

När han sa de orden blev mina ben nästan mjuka. Jag ville gå ned på knä inför Jesus Kristus, inför hans kärlek. Jag kände: Den här mannen, han känner ”the love of Christ.”

I första Johannesbrevet står:

”Mina älskade, låt oss älska varandra, för kärleken kommer från Gud. Var och en som älskar är född av Gud och känner Gud. Den som inte älskar har inte lärt känna Gud, för Gud är kärlek. Så uppenbarades Guds kärlek till oss: han sände sin enfödde Son till världen för att vi skulle leva genom honom. Detta är kärleken: inte att vi har älskat Gud, utan att han har älskat oss och sänt sin Son till försoning för våra synder.” (1 Joh 4:7-10).

Kärleken är att Gud först har älskat oss. Det är Gud som är först med att visa Sin kärlek. Hur visar Gud Sin kärlek till oss? I Johannesbrevet sägs det att Gud visar Sin kärlek ibland oss genom att Gud sände Sin Ende och Älskade Son, Jesus Kristus, som ett offer för våra synder. När vi får ta emot Jesu ofattbara kärlek till oss, börjar vi älska Honom och våra medmänniskor. Jag skulle mena att det är omöjligt att ha tagit emot Jesus Kristus och inte börja älska honom och sina medmänniskor. All kärlek har sitt upphov och ursprung i Gud, och Guds kärlek står att finna och få ta del av i Jesus Kristus. Ingen annanstans kan du hitta Guds kärlek.

Jesus älskar dig!

Hurdan är då Jesu kärlek? Jesus visade den på många sätt. Jesus var vänlig mot människor, tålmodig, och Han hjälpte människor. Han var barmhärtig med de små och svaga. Jesus tänkte mer på vad som var bäst för andra än på Sig själv. Även på korset tänkte Jesus mer på andra. Jesus bad för Sina fiender, som hånade och plågade Honom: ”Far, förlåt dem, för de vet inte vad de gör” (Luk 23:34). Han tänkte på Marias, Hans mors, framtid genom att säga till henne: ”Kvinna, där är din son”, och till Sin älskade lärjunge Johannes: ”Där är din mor” (Joh 19:26-27). På det sättet visade han dem att de skulle hjälpa och ta hand om varandra. Jesus tänkte på andras bästa mitt i Sitt lidande, mitt i Sin ångest. Ända in i döden visade Jesus Sin ofattbara kärlek. Sådan är Jesu Kristi kärlek!

Jesu kärlek är också som en mäktig flod. Den sköljer över oss, den drar oss, den omformar oss, den inspirerar oss, den befriar. Det finns en sång som på ett bra sätt beskriver denna väldiga kärlek från Jesus, denna flod av nåd som strömmar ner från himlen och som vill få skölja över oss och genom oss. Den går så här:

Kärlek vid som oceaner,
nåd så väldig som en flod,
när vår Herre för oss alla offrar sig,
sitt dyra blod.

Vem kan avstå sådan kärlek,
motstå nådens verklighet?
Hjärtats sång om Jesu kärlek
sjungs var dag i evighet.

Ifrån korsets fot det flödar
fram en källa klar och ren.
Från Guds hjärtas djup den väller,
bär hans liv till var och en.

Nåd och kärlek strömmar alltid
ifrån höjden till var tid
Den vill fylla hela jorden,
kyssa den med Herrens frid.

Jesus älskar Dig med en sådan djup och innerlig kärlek, som Du bara behöver komma och ta emot, så blir den Din. Det finns en ofattbar, ljuvlig kärlek i Jesu Hjärta, hos Jesus Kristus. Och den kärleken är riktad till Dig. Jesus älskar Dig. Jesus vill sluta in Dig i Sin Famn, ge Dig av Sin kärlek och låta Dig få känna hur mycket Han älskar Dig. Den kärlek som Jesus har givit mig, i mitt hjärta, är Han också villig att ge till Dig, för Gud gör inte skillnad på person. Jesus älskar alla lika mycket. I Jesu Ögon är vi alla ofattbart dyrbara och älskade. Jesus ser på Dig som en dyrbar ädelsten, Jesus vill smycka Dig som om Du vore en smaragd i Guds Ögon. Jesus älskar Dig med en ofattbar kärlek, och den kärleken kan bli något annat än bara ord. Du kan få ta emot Jesus och i Ditt hjärta känna och erfara Jesu ljuvliga, underbara kärlek till Dig. Och i den famnen, i Jesu dyrbara kärleks stora famn, kan man få vila, för det är en kärlek som bara ger och ger, utan krav eller prestation. Allt detta kan bli Ditt. Det kan bli en ovärderlig skatt i Ditt hjärta, om Du omvänder Dig till Gud och tar emot Jesus.

Jesu kärlek är också fast. Den är inte den slags flummiga kärlek, som den man talar om i t.ex. massmedia eller bland våra skådespelare; utan fasthet och konturer och som bara består när det är goda tider. Nej, Jesu kärlek är som en klippa. Den stöder, den lyfter, den bär, den skyddar, den värnar, den söker upp det som är förlorat. Den står fast.

Jesu kärlek vädjar också. Den vädjar, ropar, kallar och drar de som är förlorade, eller de som är frälsta men på väg bort från Herren. Dem vill Herren dra tillbaka. Det är som den starka magnetiska kraften, Jesus drar människor till sig! En underbar beskrivning av Jesu kärlek finns också i första Korintierbrevet. Den kallas Kärlekens lov och lyder såhär:

”Kärleken är tålig och mild. Kärleken avundas inte, den skryter inte, den är inte uppblåst. Den beter sig inte illa, den söker inte sitt, den brusar inte upp, den tänker inte på det onda. Den gläder sig inte över orätten men gläds med sanningen. Allt bär den, allt tror den, allt hoppas den, allt uthärdar den. Kärleken upphör aldrig. Nu ser vi en gåtfull spegelbild, men då ska vi se ansikte mot ansikte. Nu förstår jag bara till en del, men då ska jag känna fullkomligt, så som jag själv blivit fullkomligt känd. Så består nu tro, hopp och kärlek, dessa tre, och störst av dem är kärleken.” (1 Kor 13:4-13).

Och det allra största beviset för Jesu kärlek är korset på Golgata. Jesus gav Sig själv fullt ut, utan att hålla något tillbaka, för Dig och mig. Jesus gav Sitt liv, av fri vilja och av gränslös kärlek, för att vinna åt oss förlåtelse för våra synder och Evigt liv. Det, mina älskade vänner, det är kärlek. Det är Jesu ofattbara kärlek. Och med den ofattbara kärleken älskar Jesus Dig, och den kärleken kan bli Din, Du kan få den som en skatt i Ditt hjärta. Så hör nu dessa ord:

Jesus älskar Dig.

Jesus älskar Dig.

Amen.

Tack Jesus, att du ger av din kärlek fritt och för intet. Tack att det enda vi behöver göra är att komma till dig och ta emot dig, och ta emot din kärlek i våra hjärtan. Jag ber dig Jesus, att du ger oss hjärtan som älskar dig, våra syskon och medmänniskor mer och mer. Jag ber att du lägger en längtan i våra hjärtan, en törst och en hunger efter mer av dig och din kärlek. Jag ber dig Jesus Kristus, att du låter oss få vila i din kärlek, bara ta emot den och jubla över den i våra hjärtan. Hjälp oss att se hur dyrbara och älskade vi är i dina ögon. Öppna våra andliga ögon och öron, så att vi inte lyssnar till de röster som vill trycka ned oss, utan att vi bara tänker: ”Jag är en smaragd, en dyrbar ädelsten, älskad och värdefull i Jesu ögon.”

I Jesu namn, amen.

Konrad Nyström

Konrad Nyström driver den kristna bloggen Jesus Kristus Allena. Han gör återkommande missionsresor i Asien och Afrika.
Back to top button