Skriva för Jesaja53

Vad roligt att du vill bidra till Jesaja53! Jesaja53 publicerar predikningar, bibelstudium, artiklar, vittnesbörd, videos och Bibelfrågan. Innehållet upphöjer Jesus Kristus, konungarnas Konung och herrarnas Herre. Fokus är på frälsningen, Guds försoningsverk, sista tiden och Jesu tillkommelse.

Här kommer några riktlinjer och goda råd för dig som vill bidra med en artikel eller vittnesbörd. Kanske är du redan en van skribent – eller så känner du dig ovan att skriva. Oavsett är du välkommen att bidra till Jesaja53, och vi är mycket tacksamma för din medverkan!

Läs vår integritets- och personuppgiftspolicy genom att klicka här.

Alla som bidrar till Jesaja53 gör det ideellt.

Allt gott / Melody Sundberg, redaktör


Att skriva för Jesaja53

Viktigt att tänka på – Läs noggrant!

Till att börja med vill jag påminna om att tänka igenom en extra gång innan du skriver personliga uppgifter om dig själv eller andra. Det kan vara bra att anonymisera andra personer du nämner i din artikel.

Många som skriver för Jesaja53 vill berätta om känsliga erfarenheter såsom psykisk sjukdom eller att de tidigare levt liv i missbruk och kriminalitet. Tänk efter en extra gång innan du berättar! Din artikel eller vittnesbörd publiceras officiellt på internet på Jesajas53:s webbplats https://www.jesaja53.se och i sociala medier tillsammans med ditt namn och foto om vi inte kommer överrens om annat. Väldigt många människor både i Sverige och utomlands kan komma att läsa din artikel – den kommer vara tillgänglig för vem som helst! Det finns möjlighet att vara anonym eller skriva under pseudonym, men detta vill vi undvika så långt det går.

Tänk också på att om du ångrar dig, är en artikel väldigt svår att radera efteråt, eftersom den då redan gått ut i sociala medier. Precis som allt annat på internet lagras allt publicerat automatiskt (s.k. cachning) av Google, vilket innebär att den kan finnas kvar någonstans på internet även efter radering från Jesaja53 – utan att jag eller någon annan kan göra något åt det. Människor kan ju också kopiera texter direkt från hemsidor och sprida vidare, utan att någon kan göra något åt det. Jesaja53 tar inte ansvar för eventuella följder av det du skrivit i din artikel, vittnesbörd eller annat innehåll. Det du skrivit är ditt ansvar.

Allmänna skrivråd

 • Bön. Det är väldigt rekommenderat att du ber för din artikel eller vittnesbörd innan du börjar skriva. Be för ledning genom den helige Ande. Kanske Anden vill att du skriver något helt annat än du tänkt från början!
 • Artikel eller vittnesbörd? När du skriver en artikel skriver du ett bibelstudium eller behandlar ett visst ämne ur ett kristet/bibliskt perspektiv. Språket och stilen är som i en tidningsartikel, dvs. publicistiskt och professionellt. Ett vittnesbörd är personligare och språket ledigare. Det handlar helst om en händelse du själv varit med om, kanske hur du blev frälst eller helad, eller om något annat – så länge det är på kristen grund.
 • Vem är din läsare? Jesaja53 har besökare som inte vet vem du är, och många av dem är inte kristna. När du skriver är det bra om du frågar dig själv vem mottagaren är. Det som känns självklart för dig kanske inte är lika självklart för läsaren? Kanske nämner du en kristen förkunnare eller sådant som vi kristna har ”full koll på.” Men har någon som inte delar din tro kunskapen som behövs för att förstå vad du menar?
 • Fånga läsaren! Vi lever i ett stressigt samhälle. Börja gärna personligt eller med något som omedelbart fångar läsarens intresse! Tänk på att inte börja med ”Jag heter Namn Namnsson, har en fru, tre barn, fem syskon, är 45 år och bor på Husgatan i Malmö.” Fundera över vad som är relevant för artikeln.
 • På Jesaja53 eftersträvar vi hög kvalitet. Innan du börjar skriva får du gärna ta en titt på andra artiklar som publicerats på sidan. Språket ska vara på ”tidnings- eller boknivå.” Om du är ovan att skriva och tycker att detta känns svårt hjälper jag dig gärna (se mer under avsnittet ”Innan du skickar in.”).
 • Längd: Tänk ”inte för långt och inte för kort.” Här finns inga strikta regler, men ett vittnesbörd bör vara åtminstone en till två A4 sidor, medan en artikel ofta är längre (tre – fem sidor). 
 • Rubriken ska fånga läsarens intresse och bör inte vara för lång. Använd gärna underrubriker, speciellt i längre texter. Om detta känns krångligt hjälper jag dig gärna sätta rubriken.
 • För långa meningar gör artikeln svårläst. Använd komman och punkter.
 • Skriv inte för långa stycken. Försök att hålla texten luftig.
 • När du skriver dialog används talminus:
  – Min artikel är färdig, sade Eva.
  – Jag läser den gärna, svarade Per.
 • När du skriver ett ordagrant citat använder du citationstecken: ”Detta är ett citat.”

Referenser

Illustrerande bild

Allt innehåll på Jesaja53 ska ha en liggande huvudbild (foto eller illustration). Bilden ska vara av så hög kvalitet som möjligt vad gäller skärpa, komposition, etc. Tänk på att selfies sällan ser professionella ut. Bilden ska illustrera artikeln. Du får gärna skicka med flera bilder till en artikel. Bildrättigheter: Bilden måste vara din egen eller någon du är helt säker på att vi kan använda. Vi vill helst kunna ange fotografens/illustratörens namn. Dina foton kan komma att redigeras vad gäller färg, beskärning och skärpa. Om du inte har någon bild som passar, kontakta mig på hello@jesaja53.se så hjälper jag dig ta fram en bild.

OBS:

 • Du får inte ta vilken bild som helst på internet.
 • Undvik att skicka in foton på flera personer eller grupper då vi behöver ha godkännande från personerna i bilden för att kunna publicera.
 • Du får inte rita av ett foto utan fotografens godkännande, då du i så fall bryter mot bildrättighetslagen.

Referera till Bibeln

Vittnesbörd behöver inte referera till Bibeln, men får väldigt gärna göra det! Alla artiklar bör däremot referera till Bibeln, helst översättningen Svenska Folkbibeln 2015. Var noggrann med att endast utgå från en översättning, om inte syftet är att jämföra översättningar. När du citerar ur Bibeln kopierar du versen direkt från https://www.folkbibeln.it/ alternativt skriver du av exakt som det står i din fysiska Bibel. Bibelcitat skriver du inom citationstecken, kursivt, och anger bibelbok, kapitel och vers inom parentes direkt efter citatet. Använd inte förkortning, utan skriv ut hela bibelbokens namn på följande sätt:

”Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv.” (Johannesevangeliet 3:16).

Övriga referenser

Om du nämner en tidningsartikel, hemsida, blogg, social media, bok, TV-program eller annan media ska en referens finnas med, helst i form av länk. Om du gör någon form av påstående ska du helst kunna styrka det med en källa/referens som är tillförlitlig. Undvik exempelvis att skriva ”enligt forskning” utan att kunna ange forskare och studie. Boktitlar, TV-program, etc, anges med kursiv stil och författare, såhär: Prison to Praise av Merlin Carothers.

Det är absolut förbjudet att kopiera någon annans text eller delar av någon annans text rakt av! Om du gör det måste du skriva det kopierade stycket inom citationstecken samt ange källa. Även vid parafrasering (omskrivning) anges källa.

Dags att skicka in!

 • Dubbelkolla att du följt råden ovan.
 • Behöver du hjälp eller har frågor? Skicka in texten skriven till bästa förmåga, så hjälper jag dig. Maila texten eller frågorna till hello@jesaja53.se . Skicka inte på Messenger.
 • Läs igenom artikeln/vittnesbördet ett par gånger. Läs gärna högt, då brukar man ”höra” om det fattas skiljetecken, om meningarna är för långa, etc. Be gärna någon annan läsa igenom.
 • Skicka gärna med en kort presentationstext och profilbild av dig som vi kan använda för författarpresentationen. Presentationstexten ska vara skriven i tredje person, t.ex. ”Namn Namnsson är…” Tänk på att skriva kort (ca. fem rader). Om du har en egen blogg, hemsida eller sociala medier kan vi även länka till dem i presentationen.
 • Maila den färdiga texten till hello@jesaja53.se . Skicka den inte till mig på Messenger.

Vad händer när jag skickat in texten?

Alla texter redigeras av redaktören. Innan jag publicerar får du läsa igenom och se om du vill att vi ändrar något. Dina foton kan komma att redigeras vad gäller färg, beskärning och skärpa. Därefter publiceras texten på https://www.jesaja53.se .

OBS: När jag skickar texten till dig för sista genomläsning – läs noggrant så att du inte senare ångrar att du skrev något!

Var med och dela!

Många tror att texter på internet ”sprider sig själva” och att man inte behöver göra något. Tyvärr stämmer inte alltid det.

Jag kommer att dela din artikel på Jesaja53:s Facebooksida, Twittersida @jesaja53se och på mina egna privata profiler. Texten kommer förstås också länkas till av Google och andra sökmotorer. Men vi vill att så många som möjligt ska nås av budskapet om Jesus. Därför är vi väldigt tacksamma om du själv länkar till artikeln i sociala medier och/eller delar med vänner och familj. Uppmana gärna till att dela vidare, så att människor som inte känner dig kan nås – vi vill nå långt! När din artikel är publicerad kan du gå in på din artikel och trycka på delningsknapparna längst ned under artikeln. Vi uppmuntrar även till bön för Jesaja53!

Stort tack för att du vill vara med och bidra!

Guds välsignelse! Melody Sundberg, redaktör. För frågor maila till hello@jesaja53.se

Back to top button