NyheterVittnesbörd

Eva: Jesus stod där med uträckt hand

Efter en svår uppväxt började Eva ett liv i missbruk och kriminalitet. Tillslut ledde en bilolycka till en bruten nackkota. Men när hon befann sig i det djupaste mörkret såg hon Jesus stå där med utsträckt hand.


Jag växte upp i ett hem med mycket bråk på grund av min fars alkoholberoende, som gick i perioder. Vi fyra syskon och min mor fick ofta fly ut ur hemmet och söka skydd när min far fick sina raseriutbrott i fyllan.

När jag var 14 år slutade det med att polisen körde bort honom för gott. Allt hat som jag hade tryckt ned exploderade i ett våldsamt uppror, som först och främst vändes mot min mor. I mitt raseri bestämde jag mig för att hämnas min hemska barndom på min familj. Det gjorde jag genom att börja missbruka.

”Till min förvåning såg jag Jesus stå där med en uträckt hand, redo att dra mig upp.”

När jag var 15 år blev jag tvångsomhändertagen och efter det fick jag inte komma hem mer. Jag överlevde på gatan i missbruk och kriminalitet. Jag bodde just då i Sri Lanka, där knarket var billigt och lätt att få tag på. En kväll 1981 höll på att dö av en överdos med heroin.

Efter överdosen blev jag förlamad i min vänsterhand. En gnagande dödsångest fick mig att åka tillbaka till Norge där jag hade växt upp, men jag hade ingenstans att ta vägen.

Frihet

En dag blev jag påkörd av en bil och hamnade på sjukhuset med en bruten nackkota. Det var nära att jag blivit förlamad från halsen och nedåt. På natten drömde jag att jag var på väg att gå förlorad och jag sjönk ned i en bottenlös avgrund. Skräckslagen, kraftlös och förtvivlad tänkte jag ”finns det ingen som kan hjälpa mig?”

Då hörde jag fotsteg som närmade sig nedför en trappa. För varje steg krossades de kedjor som hade bundit mig. Plötsligt blev det helt ljust där jag var nere i mörkret. Jag kände att någon stod framför mig, och nyfiken tittade jag upp. Till min förvåning såg jag Jesus stå där med en uträckt hand, redo att dra mig upp.

Ljuset var så starkt att jag blev helt bländad, men jag fick ändå en glimt av honom. Fast jag inte hade växt upp i ett kristet hem och aldrig hade läst i Bibeln visste jag direkt att det var Jesus. Jag var tvungen att titta ned på grund av det starka ljuset, men räckte upp min hand för att ta tag i hans. Sedan vaknade jag, men kunde inte glömma drömmen.

Helande och frälsning

Så småningom kom jag i kontakt med kristna som fick mig in mig på rehab. Först tänkte jag att de inte skulle få påverka mig, men så mötte jag deras kärlek i ord och handling. Bland annat var det en äldre dam som öppnade sitt hem för mig och gav mig ett Nya testamente. Det slutade med att jag tänkte jag skulle testa och se om det de kristna berättat för mig stämde: Att Jesus verkligen var uppstånden.

När de kristna bad för min förlamade hand blev jag helad. Så började den långa vägen ut i frihet för mig. Jag blev frälst och döpt tidigt på våren 1982 och jag har aldrig, ens för en sekund, ångrat mig. Jag blev helt befriad från heroinet efter frälsningen, men efter tio år i fick en kortare period av återfall på amfetamin. Efter en kort tids missbruk hamnade jag på rehab. För tio år sedan gav jag ett heligt löfte inför Gud och min egen son att aldrig mer röra varken knark eller alkohol någonsin mer i mitt liv. Sedan dess har jag aldrig haft något mer sug efter det gamla och jag är helt fri sedan många år tillbaka. I Johannesevangeliet står:

”Om nu Sonen gör er fria blir ni verkligen fria.”(Johannesevangeliet 8:36).

All ära till Gud! Nu ser jag det som min huvuduppgift att nå ut till andra som sitter fast i missbruk. Jag vill varna ungdomar från att göra samma misstag som jag gjorde. Tidigare förstod jag inte att det var mitt eget liv jag förstörde, när jag förblindad av hat försökte skämma ut min egen familj. Många som jag missbrukade tillsammans med dog en alldeles för tidig död i total förnedring. Jag är bara så tacksam till Gud att jag överlevde.

Vi har bara ett liv att leva. Låt oss göra det bästa av det och se till att vi har Jesus som Herre i våra liv inför evigheten! Himmel eller helvete är en plats man väljer själv – och det valet börjar inom oss här nere på jorden. Jag avslutar med denna vers:

”Men åt alla som tog emot honom gav han rätten att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn.”(Johannesevangeliet 1:12)

Fotnot: Eva är en pseudonym.

Relaterade artiklar

Back to top button